Onmiddellijk spelen?

BabbelArt Online Handleiding

‘BabbelArt’ is een speelse gespreksmethode om met een groep of klas over kunst en cultuur te praten én zo elkaars culturele interesses en talenten te ontdekken.

Deze online versie kan je spelen vanaf 14 jaar. Een spel duurt ongeveer één uur, bijgestaan door een begeleider of leerkracht die alles in goede banen leidt. Elke speler heeft een laptop met een stabiele internetverbinding nodig.

Hieronder vind je stap voor stap alle informatie om als leerkracht of begeleider zelf het spel op een interactieve manier voor te bereiden en te spelen met je klas of groep.

 • Stap 1: Op voorhand voor de begeleider
 • Stap 2: Verwelkoming
 • Stap 3: Spelers nemen plaats
 • Stap 4: Tabletopia ontdekken
 • Stap 5: Hoe spelen?

Stap 1: Op voorhand voor de begeleider

Een week op voorhand

Maak op voorhand een meeting aan via een digitaal videoplatform. Let er op dat alle instellingen naar wens zijn aangepast. Kies een platform dat geschikt is voor een groep van minimum 8 personen en waar de duurtijd niet beperkt is. Heeft het platform een ‘whiteboard’-functie dan is dat extra mooi meegenomen.

Hier vind je een voorbeeldmail voor de deelnemers met alle juiste informatie. Controleer zeker dat de datum en de uren correct zijn en plak de link voor de video-meeting. Verstuur deze mail enkele dagen op voorhand naar de spelers.

Een uur op voorhand

Open Tabletopia door te klikken op deze link: Tabletopia. In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe je het programma klaar kan zetten voor de spelers:
Stap 2: Verwelkoming

In je mail staat dat je een half uur op voorhand de zoom-meeting al opent. Zorg ervoor dat je dus op tijd klaar zit. Zorg ervoor dat de spelers niet te lang in de ‘wachtkamer’ moeten wachten als je deze hebt ingesteld. Verwelkom elke speler en test even of hun camera en microfoon werken.

Ken je elkaar al? Of nog niet? Neem gerust de tijd om jezelf aan elkaar voor te stellen of om er even in te komen. Dit kan je doen met een energizer. Dit zal helpen om het ijs te breken en om de groep wakker en enthousiast te maken. Hieronder vinden jullie enkele voorbeelden:

 • ‘Iedereen die’: Formuleer enkele stellingen die starten met de woorden ‘iedereen die’. Spelers op wie de stelling van toepassing in, springen recht van hun stoel. Deze oefening kan je ook doen door alle spelers hun camera af te laten zetten. Ze zetten de camera aan als de stelling op hun van toepassing is.

Extra

Voordat je het spel start, kunnen de spelers hun avatar wijzigen en eventueel een foto van zichzelf instellen. Hiervoor moeten ze wel een profiel aanmaken op Tabletopia. In onderstaand filmpje tonen we je hoe je jouw avatar kan wijzigen.
Stap 3: Spelers nemen plaats

De spelers zullen enkele acties moeten voltooien om volledig klaar te staan om het spel te starten. In onderstaand filmpje leggen we je uit hoe de spelers ‘plaats kunnen nemen’ in Tabletopia en hun videoplatform het beste open zetten. Je kan dit filmpje ook gewoon aan de spelers laten zien.
Als je met meer dan 8 deelnemers het spel wilt spelen, dan zal een deel van hen de plaats van ‘spectator’ op zich moeten nemen. In onderstaand filmpje tonen we je hoe je deze plaats kan innemen en hoe je een ‘actieve speler’ en een ‘spectator’ van plaats kan doen wisselen.
Stap 4: Tabletopia ontdekken

Als alle spelers plaats hebben genomen, start je het spel. De spelers zullen als eerste het bovenaanzicht van het spelbord te zien krijgen. Oefen met de spelers om hun camera te doen bewegen en om de basis spelacties uit te voeren. Overloop met hen de onderstaande acties of laat hen het filmpje zien. Voorzie voldoende tijd om hen even te laten oefenen.
Camera verplaatsen

In – en uitzoomenJe kan inzoomen door te scrollen met je muis. Als je geen muis gebruikt, kan dit ook door de ‘+’ en ‘-‘ toets te gebruiken.
Camera verplaatsenJe kan de camera verplaatsen door de linkermuisknop ingedrukt te houden en je muis te
bewegen.
Camera roterenJe kan je camera roteren door de rechtermuisknop ingedrukt te houden en je muis te bewegen. Het bovenaanzicht is de gemakkelijkste invalshoek tijdens het spel. Op zich heb je deze actie dus niet nodig.

Spelacties

Een kaart verslepenDoor met je muis boven op een kaart te gaan staan en je linkermuisknop ingedrukt te houden, kan je een kaart verslepen.
Een kaart neerleggenEen kaart neerleggen doe je door de linkermuisknop los te laten.
Een kaart in je hand nemenJe kan een kaart in je hand nemen door deze naar de onderkant van je scherm te verslepen. Zodra er een oplichtend strookje zichtbaar wordt, kan je de kaart loslaten en zit deze in je hand. Als je de kaart niet ver genoeg trekt, of juist te ver trekt, zit deze niet in je hand en komt deze op tafel te liggen.
Je handkaarten bekijkenDoor op de toets ‘H’ te duwen, verschijnen of verdwijnen je handkaarten in of uit beeld.
Een handkaart op tafel leggenDoor met je muis boven op een handkaart te gaan staan en je linkermuisknop ingedrukt te houden, kan je een handkaart uit je hand slepen en ergens op tafel leggen. Een kaart neerleggen doe je door de linkermuisknop los te laten.
Een kaart vergrotenJe kan een kaart vergroten door er met je muis op te gaan staan en dan op de spatiebalk te drukken. In dit spel lukt dit enkel met de disciplinekaarten, de jokerkaarten en de vraagkaarten.
Andere actiesDoor op de kaarten met je rechtermuisknop te klikken, opent er een menu met verschillende andere opties. Je hebt geen enkele van deze opties nodig!

Stap 5: Hoe spelen?

Als alle spelers er klaar voor zijn, kunnen we het spel echt starten. Om het spelbord terug te resetten en om elke speler meteen het juiste aantal kaarten in zijn handen te geven, volg je best de stappen uit onderstaand filmpje:
Een speler die aan de beurt is, speelt altijd op dezelfde manier. Deze staat uitgeschreven in deze PDF. Deze spelregels kan je ook terugvinden, links onderaan op Tabletopia zelf. Om het spel zelf vlotter te laten verlopen, kan je in het videoplatform de actieve speler in spotlight plaatsen.

Nodig de spelers tijdens het spel vooral uit om vragen te stellen aan elkaar en om hun verhalen te delen. Stel zelf gerust ook enkele vragen. Na afloop van het spel kan je nog even tijd nemen om het spel te bespreken. Dit kan je doen aan de hand van deze voorbeeldvragen:

 • Wat heb je ontdekt over de interesses van je medespelers?
 • Was het moeilijk om de afgelegde disciplines bij de juiste vraag te leggen? Heb je getwijfeld over waar je bepaalde disciplines zou leggen?
 • Kende je alle disciplines? Welke waren er onbekend? Zijn ze ondertussen opgezocht en duidelijk?
 • Naar welke disciplines kijk of luister je graag? Wat vind je hier zo leuk aan?
 • Welke disciplines vind je zelf leuk om te doen? Wat vind je hier zo leuk aan?
 • Welke disciplines zou je graag beter leren kennen? Wat spreekt je aan in deze disciplines?
 • Zijn er disciplines waar je graag naar zou gaan kijken, luisteren of aan deelnemen, maar omwille van een bepaalde reden doe je dit niet of heb je dit nog niet gedaan? Waarom niet?
 • Welke disciplines vind je niet leuk? Wat vind je hier minder leuk aan?
 • Zou je al deze disciplines als kunst omschrijven? Welke eerder wel en welke eerder niet?
 • Wat is kunst voor jou?

Over Babbelart

BabbelArt is een tool voor groepsbegeleiders, vormingsmedewerkers en leerkrachten. Het spel creëert een context om te peilen naar de motivaties, drempels, talenten en interesses van hun doelpubliek. Zo kunnen ze waardevolle informatie verzamelen om mee aan de slag te gaan in verdere projecten. Naast de online versie is er ook een BabbelArt BOX en een speldoos. Beiden werden ontwikkeld door De Aanstokerij. Meer info op www.babbelart.be

Heb je feedback of vragen voor Lasso? Contacteer ons!

Veel speelplezier!

De online versie van BabbelArt werd ontwikkeld door De Aanstokerij en is mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse overheid, minister voor Brussel. © 2021